Voor- en nadelen rolluiken

Voor- en nadelen rolluikenBen je aan het overwegen rolluiken te kopen, dan is het handig om alle voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten. Op die manier kun je jezelf afvragen of je een rolluik nodig hebt of dat je misschien beter een andere maatregel kunt treffen. In dit artikel lees je alles over de plus- en minpunten van rolluiken.

*Tip:

→ Wat is de exacte prijs voor jouw klus? Vul het formulier in, ontvang en vergelijk vrijblijvend tot 6 offertes van lokale specialisten en bespaar tot 30%.

De voordelen

Ten eerste de voordelen.

  • Veiligheid: veel mensen kiezen ervoor om rolluiken aan te schaffen tegen inbrekers. Je kunt ze dichtdoen als je weggaat of als je op vakantie gaat en je woning is aanzienlijk beter beschermd. Ook kunnen er dan geen stenen meer door je ramen worden gegooid en is de kans op vandalisme dus kleiner. Kies je voor een rolluik met een bewegingssensor, dan krijg je een melding als er zich iemand voor een bepaalde tijd voor je rolluik bevindt. Dit kan duiden op een inbreker.
  • Warmte-isolatie: rolluiken, zowel van kunststof als van aluminium hebben een uitstekende isolatiewaarde. Dit kan dus aardig wat warmteverlies schelen als je meerdere rolluiken laat plaatsen en deze tijdens de winter als het donker wordt dicht doet.
  • Verduistering: de meeste rolluiken kunnen het licht van buiten en van de zon volledig blokkeren. Dit houdt je woning niet alleen koel, maar geeft je ook een donkere plaats om te slapen. Draai je veel nachtdiensten, dan kan een rolluik in je slaapkamer echt een uitkomst bieden, omdat je de kamer dan koel en donker kunt maken en dus ongestoord kan slapen.
  • Geluidisolatie: ook geluiden van buitenaf worden beter tegengehouden. Woon je aan een drukke weg of speelplaats en heb je even geen zin aan lawaai, dan kun je dit aardig buitensluiten door je rolluik dicht te doen. Wederom kan dit op de slaapkamer aantrekkelijk zijn, maar ook als je even in de woonkamer wilt zitten en tot rust wilt komen, bijvoorbeeld.
  • Privacy: met rolluiken scherm je jezelf ook af van de buitenwereld, als je niet wil dat mensen naar binnen kijken, omdat je een film aan het kijken bent, bijvoorbeeld. Doe de luiken dicht en niemand kan meer iets zien.
  • Veelzijdig: er zijn verschillende rolluiken aanwezig. Denk aan handmatige of elektrische, gemaakt van kunststof of van aluminium, van verschillende kleuren, afmetingen en uitvoeringen. Daarnaast zijn rolluiken ook erg geschikt als garagedeur of afdekking van je zwembad. Er zijn mogelijkheden genoeg.

De nadelen

Naast deze voordelen zijn er ook enkele nadelen te noemen.

  • Prijzig: als je op zoek bent naar zonwering, dan zijn rolluiken erg prijzig en kun je misschien beter zoeken naar een screen of lamellen. Rolluiken zijn duur omdat ze sterk zijn en daardoor beveiligen en afschermen. Het zou financieel niet slim zijn om rolluiken aan te schaffen als je alleen geïnteresseerd bent om de zon te blokkeren.
  • Breekbaar: elektrische rolluiken kunnen sneller kapotgaan, omdat ze over een motor en een mechanisme beschikken en over het algemeen ingewikkelder zijn.
  • Inbraakwerend: handmatige rolluiken scoren slechter op de inbraakwerendheid dan elektrische rolluiken. Dat komt doordat elektrische rolluiken ook nog eens worden dichtgehouden door de motor, terwijl handmatige rolluiken geen motor bevatten.
  • Lastig te installeren: wil je graag zelf je rolluik installeren, dan kan dit lastig zijn, vooral als je een elektrisch exemplaar hebt aangeschaft. Je moet hiervoor gaten in je gevel boren en verstand hebben van elektriciteit. Ook kan het zijn dat je tijdens deze werkzaamheden moet gaan breken om tot de elektriciteitskabels te komen.

Vergelijk offertes

Ben je nu nog steeds geïnteresseerd in het aanschaffen van één of meerdere rolluiken, dan kun je beginnen met het opvragen van offertes. Dit die je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis en vrijblijvend en kan je in een korte tijd voorzien van alle informatie die je nodig hebt. Het kijkt naar betrouwbare en regionale bedrijven. Door meerdere opties te bekijken kun je tot de beste oplossing komen wat betreft jouw nieuwe rolluik.

 

 

Wat kost een rolluik precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.